Friese Stabij Roxy

Week 1

Helaas hebben we maandag ochtend om 11:00 uur het tweede pup moeten laten inslapen. Het pupje wilde wel drinken maar gooide het er na een tijdje weer uit. Het huilde veelvuldig dus had duidelijk moeilijk. Ze is in twee dagen 70 gram van haar gewicht verloren. Verder werd Roxy er ook vrij onrustig onder. Roxy heeft het laten inslapen geaccepteerd, ze heeft het daarna ook niet meer aangeraakt of gelikt. Ik vind wel moeilijk maar weet dat dit beter is.

Morgen ochtend breng ik het pupje naar Utrecht voor onderzoek. Het is wel heel jammer dat het niet zo mocht zijn, maar het is niet anders. Zodra ik de uitslag heb zal ik deze aan jullie meedelen.

Met de eerste pup gaat het goed. ze drinkt goed en komt goed aan. Roxy blijft constant bij haar en wil maar zelden de werpkist uit. Alleen om te eten en de dagelijkse kleine en grote boodschapjes.

Het gaat goed met Noa is al weer bijna 120 gram gegroeid. Ze drinkt goed en Roxy heeft haar rust weer gevonden. Ze heeft af en toe nog een beetje onrustig van de naweeën maar dat wordt al minder.

Rede van inslapen pup
Ik heb gister de dierenarts gesproken mbt de oorzaak van het moeten laten inslapen van het pupje. De voorlopige oorzaak is een Hernia diafragmatica of middenrifscheur

Het diafragma of middenrif is een spier die de thorax (borstholte) en het abdomen (buikholte) van elkaar scheidt. Deze spier is een platte spier waardoor de slokdarm en een aantal vezels (bloedvaten en zenuwen) lopen. Bij een hernia diafragmatica is er sprake van een opening in deze spier, waardoor een deel van de buikinhoud in de borstholte terecht kan komen. Daarnaast kan het zijn dat longen en/of hart onvoldoende tot ontwikkeling zijn gekomen.

Een hernia diafragmatica kan aangeboren (congenitaal) of verworven (vb traumatisch) zijn. Bij de congenitale herna zien we de symptomen van meestal al vanop jeugdige leeftijd terwijl verworven hernia diafragmatica’s op gelijk welke leeftijd kunnen voorkomen. Deze zien we meestal na een ongeval.

Momenteel wordt onderzocht of dit aangeboren is of dit door opgelopen trauma is ontstaan. Deze uitslag hoor ik echter pas over drie weken. Hernia diafragmatica is te behandelen maar niet bij een pas geboren pup. Deze kunnen nog niet onder narcose worden gebracht. Ik hou jullie op de hoogte zodra ik meer nieuws heb.